krajinski-arhitekt-trajnice

Naj najprej razjasnimo osnovne pojme. Okrasne enoletnice so tiste balkonske, vrtne ali kako drugače okrasne rastline, ki jih vzgajamo eno sezono. Te rastline v eni vegetacijski dobi vzkalijo, razvijejo steblo in liste, brstijo, cvetijo in semenijo ter pozno jeseni odmrejo. Večina bo poznala mačehe, bršljanke, vodenke, pelargonije. Dvoletnice v prvem letu poženejo liste, v drugem letu pa zasvetijo in nato odmrejo. Trajnice pa so po definiciji tiste zelnate rastline, ki preživijo na istem mestu vsaj tri leta, večinoma pa življenjske dobe nimajo omejene. Za razliko od grmov in dreves, so to rastline, ki so neolesenele in katerih nadzemni deli čez zimo propadejo ter vsako leto spomladi na novo odženejo. S to vrsto vrtnih rastlin pogosto uporabljamo tudi izraz trpežne trajnice, te preživijo na enem mestu več kot pet let, so prezimno trdne, odporne, nezahtevne za vzdrževanje. Med trajnice štejemo tudi okrasne trave, praproti, dišavnice in vodne rastline.

Enoletnice naj bodo na vrtu samo, če brez njih ne morete živeti, ali pa vam vsakoletno menjavanje in spreminjanje barv, oblik ter tekstur bogati duha in seveda ne obremenjuje preveč hrbtenice. Raje se ozirajte za kombinacijami trajnic z okrasnimi in uporabnimi grmovnicami. Tudi, ko boste v prihajajočih dneh pospešeno menjavali pomladno -poletno z zimsko-jesensko kolekcijo na grobovih.

Nenazadnje še vi, župani, občinske službe in upravljavci javnih zelenih in prometnih površin, vaši pogodbeniki ter podizvajalci. Po svetu hodite no z odprtimi in kritično analitičnimi očmi! Pustite se podučiti stroki, delajte primerjave navzgor (z boljšimi od vas), če že poudarjate trajnostni razvoj mest, tako tudi delujte. Konec koncev je tudi matematični izračun zelo preprost: trajnice posadite 1x, v povprečju je sadilna razdalja 9 sadik na kvadratni meter, do tretjega leta se vam letno vzdrževanje zmanjša na minimum, po petih letih trajnice delite in dejansko lastne sadike lahko sadite na nove lokacije. Enoletnice vsako leto sadite 2x, v povprečju 15 sadik na kvadratni meter. Dvakrat na leto! Vzdržujete, pridno zalivate s pitno vodo in obilno jih gnojite celo leto ter nikoli ne končate, ker je pomlad zelo kmalu za jesenjo. Taka ekonomika, trajnost, ekologija in estetika padeta na izpitu iz osnovnih matematičnih in finančnih operacij.

več lahko preberete v današnjem tedniku NEdelo!
(p.s. – v septembru pa sem pisal o vrtnem pohištvu )